Sociaal domein

Taakvelden

Samenkracht en burgerparticipatie (6.1)

Wat wil de raad bereiken?

  • Een goed en passend aanbod van algemeen toegankelijke voorzieningen om inwoners van jong tot oud waar nodig te ondersteunen bij hun zelfredzaamheid en deelname aan de samenleving.
  • De gemeente luistert naar inwoners, en maakt gebruik van hun kennis, ervaring en initiatieven.
  • De zorg van mensen voor elkaar en voor hun buurt wordt gewaardeerd en gestimuleerd.

Wat heeft het college daarvoor gedaan?

Sociale samenhang en basisvoorzieningen

  • Het college heeft in 2020 het welzijnswerk van Stichting Welzijn Beverwijk (SWB) gesubsidieerd. SWB heeft in opdracht van de gemeente een transformatieplan en een activiteitenplan opgesteld. In het activiteitenplan zijn de activiteiten voortvloeiend uit de basis dienstverlening beschreven. Onderverdeeld in drie werkvelden, te weten: participatie, wijkgericht werken en jeugd en jongeren.
  • Het maatschappelijk werk van Socius en MEE & De Wering verzorgde ondersteuning voor alle inwoners met problemen op psychosociaal en sociaal juridisch gebied. Preventie van armoede en schulden heeft in 2020 extra aandacht gekregen.
  • De ouderenbezoeken door Socius zijn vanwege de corona-maatregelen telefonisch uitgevoerd.
  • In 2020 heeft eenzaamheid, in relatie ook tot de corona-maatregelen, de aandacht gehad. Veel organisaties hebben het reguliere aanbod, wat in het voorjaar werd stilgelegd vanwege corona, in soms aangepaste vorm weer op gang gebracht. Het (aangepaste) reguliere aanbod bestond onder meer uit Telefooncirkel, Maatjesproject, koffieochtenden in kleine groepen, eettafels in de buurthuizen met ouderen op uitnodiging, de Lonkende leestafel, en wandelgroepen. Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid in oktober zijn naast het reguliere aanbod extra koffieochtenden in de Grote Kerk gehouden en een koffiebijeenkomst online door MaatjeZ. Alle activiteiten zijn gebundeld en via diverse media onder de aandacht gebracht.
  • Om in contact te blijven en bezoekers te informeren, zijn de Alzheimer trefpunten Coronaproof of digitaal geweest. In netwerkwerkbijenkomsten van de Dementieketen Midden-Kennemerland is aan diverse thema’s gewerkt, is kennis en informatie uitgewisseld. Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag heeft het college de stadsdichter gevraagd een gedicht te schrijven. Dit is in de krant en online gepubliceerd om aandacht te vragen voor dementie.
  • Begin maart 2020 is door het college het Dorpsplan welzijn, zorg en sport Wijk aan Zee vastgesteld. Door de lock-down is het plan tijdelijk stil komen te liggen. In het najaar is een gangmaker geworven en zij is in november gestart met verkennende gesprekken en bijeenkomsten. Een werkgroep met inwoners, vertegenwoordigers van Participatieraad Beverwijk, Dorpsraad Wijk aan Zee en gemeente fungeert als opdrachtgever van dit participatieve project.

Integraal gebiedsgericht werken

  • In 2020 zijn de actiepunten zoals opgenomen in de wijkaanpak Thuis in Oosterwijk verder uitgevoerd. Door de corona-maatregelen moesten echter ook projecten worden uitgesteld. In oktober 2020 heeft de raad besloten budget beschikbaar te stellen om de wijkaanpak in Oosterwijk voort te zetten in 2021 en 2022. Thuis in Oosterwijk heeft een Facebookpagina om de inwoners van Oosterwijk op de hoogte te houden van activiteiten.
  • In juli 2020 heeft het college de startnotitie ‘Gebiedsprogramma Oosterwijk’ vastgesteld. De gemeenten Beverwijk en Heemskerk, de woningcorporaties Pré Wonen en Woonopmaat, en Dreef beheer, eigenaar van het winkelcentrum Europaplein hebben in september de startnotitie ondertekend. En gaan samen aan de slag met de vernieuwingsopgave voor de wijk Oosterwijk. Het opstellen van het plan is eind 2020 van start gegaan.
  • Het gebiedsgericht werken heeft 32 activiteiten op het gebied van leefbaarheid, sociale samenhang of bewonersparticipatie ondersteund. Vanwege corona zijn er ten opzichte van voorgaande jaren veel minder activiteiten geweest.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

  • In 2020 is uitvoering gegeven aan het nieuwe beleid voor vrijwillige inzet en mantelzorgondersteuning. Gemeente Beverwijk heeft de uitvoering aanbesteed en bewaakt de afgesproken prestaties.    Het college heeft in 2020 zich gericht zich op informatie en advies, het vinden van (zorg-)vrijwilligers, stimuleren van vrijwilligerswerk onder jongeren (waaronder de maatschappelijke stages door het Kennemer College), netwerkversterking, de werkende mantelzorger en respijtzorg (vervangende zorg) voor mantelzorgers.

Jeugd

  • De voortgang van de uitvoering van de regionale nota ‘Opgroeien in de IJmond 2018-2021’ wordt vastgelegd in de uitvoeringsagenda. De Uitvoeringsagenda Jeugd 2019 is verlengd tot en met 2021 omdat de uitvoering van de speerpunten nog volop aan de gang was. De agenda is in 2019 in samenwerking met partners en jeugdigen opgesteld. De speerpunten waren: alle kinderen verdienen een gezin, overgang 18-/18+, passende zorg op de juiste plek en verbinding zorg en onderwijs. Het college heeft onder andere en samen met samenwerkingspartners als pilot een Buitenschoolse opvang+ (BSO+) opgestart.  
  • In 2020 heeft het college Buurtgezinnen ingezet. Buurtgezinnen koppelt vraag- en steungezinnen in de wijk aan elkaar om te voorkomen dat thuissituaties escaleren. De resultaten over 2020 zijn positief.
  • De aansluiting van de CJG-coaches met andere partners, zoals de scholen, heeft geleid tot meer zichtbaarheid van het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin). Men kan het CJG goed vinden, waardoor de juiste hulp op tijd kan worden ingezet en er meer kinderen en jongeren worden bereikt. Zie hiervoor ook taakveld 6.2 Wijkteams.

Jeugd en Veiligheid

  • In het Meldpunt Jongerenoverlast worden de hotspots/ jongerengroepen/ jeugdproblematiek met lokale en regionale partners besproken en gemonitord. Het programma Jeugd en Veiligheid is daarin de rode draad. Zie hiervoor ook taakveld 1.2 Openbare orde en veiligheid.

Handhavingsbeleid kwaliteit kinderopvang

  • Door de COVID maatregelen in 2020 heeft de GGD bijna geen handhaving met betrekking tot de kwaliteit van de kinderopvang kunnen uitvoeren.
  • Eind december is het voorstel gedaan om te komen tot besluitvorming om de directeur publieke gezondheid aan te wijzen als toezichthouder op grond van artikel 1.61 Wko.Ten behoeve van bestrijding COVID is het voorstel de DPG tijdelijk aan te wijzen als toezichthouder zodat de handhaving van de kwaliteit kinderopvang voortgezet kan worden. Dit is in het eerste kwartaal 2021 besloten door het college. 

Cliënt- en inwonersparticipatie

  • In 2020 is de nieuwe werkwijze met Participatieraden in de IJmondgemeenten door een extern bureau geëvalueerd. De resultaten waren positief. Het college heeft in juli 2020 besloten de werkwijze met de Participatieraad Beverwijk voort te zetten.
  • De Participatieraad Beverwijk is in 2020 onder meer betrokken geweest bij Dorpsplan Wijk aan Zee, wijkaanpak Thuis in Oosterwijk, Mobiliteitsvisie, kwalitatief ervaringsonderzoek hulp bij het huishouden, inburgering en minimabeleid.

Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?

  • De corona-crisis heeft veel effect gehad op de activiteiten van maatschappelijke en culturele organisaties. Bepaalde activiteiten konden niet doorgaan, organisaties als dorps- en buurthuizen moesten tijdelijk hun deuren sluiten en er is financiële schade ontstaan. De exacte omvang daarvan is nog niet volledig in beeld en loopt ook nog op, doordat in het najaar de corona-maatregelen weer zijn aangescherpt. Tegelijkertijd zijn vele alternatieve activiteiten ondernomen en is hulp en ondersteuning zo goed mogelijk doorgegaan.
  • In verband met corona is de vorm van de jaarlijkse mantelzorgwaardering (cadeaubonnen voor mantelzorgers) nog niet geëvalueerd.
  • Door de COVID maatregelen in 2020 heeft de GGD bijna geen handhaving met betrekking tot de kwaliteit van de kinderopvang kunnen uitvoeren.

Wat is extra gerealiseerd en waarom?

  • Vanwege de corona-crisis heeft het college in april 2020 besloten om de jaarlijkse subsidies aan de maatschappelijke organisaties door te blijven betalen en binnen de wettelijke kaders flexibel en coulant om te gaan met prestatieafspraken. Er is veel extra contact geweest met de organisaties. In december heeft het college het besluit genomen om de steunpakketten van het rijk, voor zover bedoeld voor de maatschappelijke en culturele organisaties, voor dat doel in te gaan zetten.      
Deze pagina is gebouwd op 07/15/2021 09:44:48 met de export van 07/15/2021 09:30:52