Ruimtelijke ordening (8.1)
Wat wil de raad bereiken?
- Een aantrekkelijk gemeente om in te wonen, leven en te werken. Daar zijn voldoende betaalbare, geschikte en diverse woningen en voorzieningen voor nodig in bestaande woonomgevingen en in nieuwe gebieden, die binnen de contouren van het stedelijk gebied gerealiseerd worden.
- Transformeren naar een werkwijze die de Omgevingswet vraagt: minder en overzichtelijkere regelgeving, meer ruimte voor initiatieven, lokaal maatwerk en het geven en vragen van vertrouwen.
- Stedelijke vernieuwing in het centrumgebied.
- Herstructureren verouderde woonwijken
- Het behouden en versterken van de omgevingskwaliteiten van de gemeente door toetsing, uitvoering en handhaving van beleid en regelgeving op het gebied van omgevingsrecht.
Wat heeft het college daarvoor gedaan?
Omgevingswet
- Het Rijk heeft besloten de inwerkingtreding van de Omgevingswet uit te stellen tot 1-1-2022. In mei 2020 zijn de uitgangspunten voor de omgevingsvisie vastgesteld door de raad. Het college is gestart met de aanbesteding voor een Omgevingsvisie in december 2020, waardoor de visie in 2021 en 2022 kan worden uitgewerkt en vastgesteld.
- Alle benodigde software voor de Omgevingswet is aangeschaft en aangesloten op de landelijke voorziening DSO. Er zijn toepasbare regels opgesteld en er kan worden geoefend met de nieuwe software, procedures en toepasbare regels.
- Door de Corona-pandemie is de mogelijke wijze van bewonersparticipatie volledig veranderd. In 2020 zijn ervaringen opgedaan met verschillende vormen van digitale participatie in aansluiting op het eerder door de raad vastgestelde participatievisie.
Stedelijke vernieuwing Centrumgebied / Spoorzone
- In 2020 is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en kansen van gebiedsontwikkeling in de Spoorzone. In deze verkenning zijn de ontwikkelkansen van Bedrijventerreinen de Pijp en Wijkermeer en de centrumgebieden Ankies Hoeve, Wijckerpoort en Meerplein integraal bekeken. Hierbij is nadrukkelijk aandacht besteed is aan de woningbouw-opgave, maatschappelijke voorzieningen, een betere bereikbaarheid en vervoerswaarde en transformatiemogelijkheden van werken naar wonen-werken. Deze verkenning wordt begin 2021 ter vaststelling aangeboden, waarna prioriteiten kunnen worden gesteld en vervolgstappen in het vernieuwingsproces kunnen worden gemaakt.
Omgevingskwaliteit
- We hebben bijdragen geleverd aan provinciale en regionale visies en deel-uitwerkingen rondom NZKG, MRA, de verstedelijkingsstrategie, de energiestrategie en de provinciale omgevingsvisie.
- MRA (Metropool Regio Amsterdam) en de verstedelijkingsstrategie
Beverwijk is onderdeel van het samenwerkingsverband in de MRA. Via de deelregio IJmond worden gemeentelijk belangen ingebracht die bijdragen aan een sterke metropoolregio. In het platform Ruimte vertegenwoordigt Beverwijk de IJmond, waarbinnen de Verstedelijkingsstrategie 2050 voor de gehele MRA wordt vormgegeven. Het doel van deze strategie is om samenhang en synergie te bereiken tussen de verschillende ruimtelijke ontwikkelingen en complexe opgaven op het gebied van wonen, werken, mobiliteit, landschap en transitieopgaven, zoals energie, water- en klimaatadaptatie. De Verstedelijkingsstrategie wordt eind 2021 in overleg met het Rijk afgerond en begin 2022 ter besluitvorming aan de afzonderlijke raden aangeboden.
- Landelijke en provinciale energie projecten (TenneT )
Diverse grootschalige energieprojecten die bijdragen aan de nationale en provinciale energietransitie worden in opdracht van respectievelijk het ministerie en de provincie voorbereid en uitgevoerd op grondgebied van Beverwijk. Het betreft hierbij de aanlanding van 3 windparken op zee (HKN, HKwA en HKwB) waarvoor een nieuw kabeltracé tussen de kust en de Kagerweg) inclusief een nieuw transformatorstation aan de Zeestraat moet worden gerealiseerd, als een Netverzwaring tussen Beverwijk en Oterleek waarbij ook een GIS (of schakel)station moet worden gebouwd aan de Ringvaartweg.
Beverwijk zet in op behoud en versterking van de omgevingskwaliteit. Enerzijds via de gebruikelijke regelgeving, maar ook door extra bestuurlijke overleggen en schriftelijke reacties en vragen. Zo richt het college zich op:
- een zo goed mogelijke ruimtelijke inpassing (tracébesluiten en vergunningen)
- uitdrukkelijke aandacht voor leefbaarheid en het voorkomen van overlast
- zo goed mogelijke compensatie (m.b.t. groen, en een financiële compensatie voor capaciteit)
- goede communicatie met de omgeving en raad (actieve en tijdige informatie en beantwoording van vragen)
Wat is niet gerealiseerd en waarom niet?
- Gezien de beperkte bestedingsruimte van de gemeente is geen haalbaarheid- en locatie onderzoek uitgevoerd ten behoeve van de realisatie van een Cultureel Centrum.
- Met een hoogbouwvisie is pas op de plaats gemaakt in relatie met het onderzoek rond de Spoorzone en de nog op te starten Omgevingsvisie.
- In de aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet worden geen actualisaties van ruimtelijke plannen meer uitgevoerd omdat deze niet meer wettelijk verplicht of noodzakelijk zijn.
Wat is extra gerealiseerd en waarom?
- Er is een onderzoek gedaan om beschikbare bestedingsmiddelen in balans te brengen met de Beverwijkse ambities en capaciteit.